Fietsvakantie in Nederland (lotgenotencontact.nl)

Ben je het sportieve type en wil je bewegen in je vakantie dan is een fietsvakantie een leuk idee. Nu klinkt fietsen in Nederland niet meteen als een super vakantie. Het weer kan behoorlijk wisselvallig zijn. Toch, als je het een paar weken in de gaten houdt, merk je dat het allemaal wel mee valt met die regen. De kans dat je doorweekt op je volgende slaapplaats aankomt, is maar klein.

Ik ga fietsen en waar kan ik slapen
De mogelijkheden om te overnachten zijn legio. Je kunt kiezen voor lekker Basic en een klein tentje meenemen. Slapen op een camping of op een natuurterrein. Vind je dat toch iets teveel afzien, dan is een B&B een optie of je sluit je aan bij een fiets vereniging, dan kun je overnachten bij de ‘vrienden van de fiets’. Dit is bij particulieren thuis die zelf ook graag op fietsvakantie gaan.

Welke fietsroute is leuk
Tja, fietsroutes zijn erg persoonlijk. En ook hier geldt, de mogelijkheden zijn veel. Wil je door de bossen, of wil je liever schapen tellen in de weides waar je langs fietst. Ga je liever van stad tot stad zodat je regelmatig een terrasje tegenkomt of wil je van eiland naar eiland fietsen. Zelfs dat kan, al krijg je dan een beetje hulp van een boot om jou en je fiets over te zetten.

Hoe moet ik dan een route kiezen
Een leuke route kiezen is best lastig als je voor de eerste keer gaat fietsen. Het aanbod is zo groot. Een paar tips. Je kunt beginnen met het kiezen van het aantal kilometers dat je maximaal per dag wilt fietsen. Kies een provincie uit die je leuk vindt. Bijvoorbeeld Drenthe. Hier zijn veel fietsknooppunten te vinden. En daarmee de volgende tip. Koop een fietskaart of een GPS-systeem waarop de knooppunten staan. Hiermee fiets je langs de meest leuke plekjes van Nederland.

Wil je geen route kiezen
Vind je enkele knooppunten kaart ook geen goed idee. Dan kun je beslissen een vakantie arrangement te boeken. J e slaapt in een hotel, krijgt een lekker ontbijtje en dan wordt je op pad gestuurd met een route naar het volgende hotel. En nog fijner, je bagage wordt gebracht.